Is meditatie voor het slapen gaan, of mediteren in bed verstandig?
Is het wel verstandig om te mediteren voor het slapen gaan? Of de dag af te sluiten met een meditatie in je bed?
Slaapmeditatie.nl (→) Mediteren voor het slapen? Of een meditatie in bed?
Is een meditatie voor het slapen gaan goed? En een meditatie in je bed? Anders dan slaapmiddelen heeft een meditatie geen negatieve bijwekingen, ongeacht het tijdstip waarop je mediteert. Toch zijn er momenten gedurende de dag of de avond die zich beter lenen voor een meditatie dan andere momenten. Zeker wanneer je de meditatie wilt gebruiken om beter te slapen.
Mediteren voor het slapen gaan kan zeker helpen je slaapkwaliteit te verbeteren, maar wanneer je pas gaat mediteren in bed, ben je eigenlijk te laat. Niet goed slapen is een 24-uurs probleem, dat vraagt om een 24-uurs aanpak.
Mediteren voor het slapen gaan is dus geschikt voor goede en slechte slapers, maar voor slechte slapers is rusten met een slaapmeditatie op een dagelijks scharniermoment nóg effectiever. Voor mensen die langere tijd last hebben van slapeloosheid, is het raadzaam om ook gedurende de dag of de avond een rustmoment in te lassen.
Meditatie voor het slapen gaan, kan zeker helpen om beter te slapen, maar wanneer je lijdt aan slapeloosheid is het raadzaam om ook overdag of in de loop van de avond te mediteren momenten doet
Slaapmeditatie.nl (→) Een meditatie in bed? Of liever mediteren vòòr het slapen gaan
Met een rustmoment sluit je bewust een voorgaande periode of bepaalde activiteit af, alvorens je aan iets nieuws begint. Dat kan door een wandeling te maken, van een maaltijd te genieten of zo’n 15 tot 30 minuten te gaan rusten met een slaapmeditatie.
Kies voor het beste rustmoment een dagelijks ‘scharniermoment,’ dat past bij je persoonlijke dagindeling. Scharniermomenten zijn momenten waarop je op natuurlijke en vanzelfsprekende manier een dagdeel afsluit of van activiteit wisselt.
Zo is de luncheen goed moment om de ochtend af te sluiten voordat je aan de middag begint. Het kan ook na je werk. Door even te gaan liggen met een slaapmeditatie, sluit je bewust de dag af, voordat je aan de avond begint. Dit moment leent zich uitstekend voor een slaapmeditatie, omdat het niet alleen de overgang van de dag naar de avond markeert, maar tevens van je werk naar je privé leven.
Chronobiologie, de wetenschap van wanneer
Wat is de beste tijd om te slapen, te rusten, te werken of te eten of te ontspannen en te mediteren. De chronobiologie (→) is een wetenschappelijke discipline, die zich bezig houdt met de studie van biologische ritmen of bioritmen (→). Bioritmen programmeren in feite het onze lichamelijke en cognitieve activiteiten en natuurlijk ons slaap- waakritme.
Een goede en gezonde nachtrust hoeft niet te betekenen dat je 8 uur aaneengesloten slaapt. Er zijn gelukkig ook andere slaaritmes die wellicht beter bij je passen. Slaap-waakritmes die je evenzeer gezond en vitaal houden. Belangrijk daarbij is om niet alleen een slaapritme te vinden dat beter bij je past, maar ook het juiste dagritme, want slapen en waken horen bij elkaar als dag en nacht! Verbeter je de een, dan verbeter je ook de ander.
Op de slaapcursus (→) vertel ik je er graag meer over.
Slaapmeditatie.nl (→) Artikel ‘Is mediteren voor het slapen of een meditatie in bed doelmatig bij slapeloosheid, of zijn er betere momenten voor een slaapmeditatie?
Met een liggende slaapmeditatie sluit je bewust een voorgaande periode of activiteit af, alvorens aan een nieuwe periode of activiteit te beginnen
Slaapmeditatie.nl (→) Meditatie in bed Mediteren vòòr het slapen gaan? Wat is het beste?
Het meest meest ingrijpende scharniermoment is natuurlijk de overgang van dag naar nacht. Het is ook de overgang van licht naar donker, van staan of zitten naar liggen en van activiteit naar rust.
Hoewel het voor de slechte slapers raadzaam is om ook overdag een rustmoment in te lassen, maar ook mediteren voor het slapen gaan zal je slaapkwaliteit zeker ten goede komen!
Overdag of in de avond een rustmoment voor jezelf vinden maakt je voor je herstel en welbevinden minder afhankelijk van je nachtrust. Maar wanneer je overdag geen tijd hebt kunnen vinden om te rusten, dan is mediteren in bed natuurlijk ook prima.
Met een meditatie vòòr de avondmaaltijd sluit je bewust je werkdag af en maak je ruimte voor de avond, het privé gedeelte van de dag
Slaapmeditatie.nl (→) Artikel Meditatie voor slapen en mediteren in bed.
Je vindt verschillende slaap meditaties op de luisterboeken (→) die meditatieleraar en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) heeft gemaakt als onderdeel van de slaapcursus (→)
Wat te doen als je niet kunt inslapen of doorslapen? Lees verder (→)
Of je nu mediteert in bed, voor het slapen gaan of in de loop van de dag, je doet een slaapmeditatie altijd in de savasana. Het is de juiste houding voor een slaapmeditatie. Lees hier meer over de savasana (→)
Slaapmeditatie.nl (→) Artikel ‘Mediteren in bed’ en ‘meditatie voor het slapen gaan.’
Het slaapcursus E-book
Slaapmeditaties verbeteren je slaap. Met dit E-book en de luisterboeken kun je direct aan de slag (→).
Slaapmeditatie Luisterboek 1
Rust is de gedroomde partner van slaap, maar hoe vind je rust? Deze 3 slaapmeditaties (→)gaan je daar beslist bij helpen.
Slaapmeditatie Luisterboek 2
Ook op dit luisterboek begint met een inleiding. De inleiding helpt je op weg om de slaapmeditaties goed uit te voeren.
Je kunt de luisterboeken met elk 3 slaapmeditaties en een introductie eenvoudig bestellen en downloaden op het digitale apparaat van je voorkeur. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand
Slaapcursus (→)
De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam (→) en Amersfoort (→).
Contact (→)
Heb je vragen over slaapmedtaties of slaap. Neem dan gerust contact met me op.
Ervaringen (→)
Ik doe iedere dag je slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik spectaculair veel beter.
Rob de Ron (→)
Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.
Een meditatie voor het slapen of mediteren in bed, zal je slaapkwaliteit zeker verbeteren, maar is het ook de gedroomde oplossing voor slapeloosheid?
Slaapmeditatie.nl (→) Artikel ‘Mediteren voor het slapen gaan of in bed.’
Is meditatie voor het slapen de gedroomde oplossing voor je slapeloosheid? Veel slechte slapers hebben al van alles geprobeerd om beter te slapen. Soms door het veranderen van het gedrag of eet- en drinkgewoonten. Denk daarbij aan het verminderen van koffie- of alcoholgebruik, het gebruik van oordopjes, op vaste tijden naar bed of zelfs niet langer naast een partner slapen.
Daarnaast zoekt menig slechte slaper zijn of haar heil in allerlei middeltjes, van onschuldig tot minder onschuldig. Denk aan kruidenthee, melatonine of magnesium, tot THC, alcohol en slaapmiddelen.
Wanneer je nu denkt dat meditatie voor het slapen je op wonderbaarlijke wijze zal helpen, bega je misschien opnieuw een vergissing. Het krampachtig zoeken naar een middeltje, maniertje of meditatie om weer goed te slapen vergroot vaak het probleem: het brengt je in de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Op de slaapcursus leg ik je uit hoe je de slaapmeditaties effectief inzet om weer goed te slapen
Wat te doen als je niet kunt inslapen of doorslapen? Lees verder (→)
Het krampachtig zoeken naar een middeltje, maniertje of meditatie om weer goed te slapen vergroot vaak het probleem: het brengt je in de vicieuze cirkel van slapeloosheid
Slaapmeditatie.nl (→) Artikel ‘Mediteren voor het slapen gaan.’
Het veranderen van gedrag en het gebruik van middelen is begrijpelijk, want want er is maar weinig vervelender dan vele nachten achter elkaar niet goed slapen. Je wilt dolgraag de controle over je slaap terug krijgen, maar waarom werken al die aanpassingen en middeltjes niet?
Waarom slapen de meeste slechte slapers nog steeds niet goed terwijl ze zo hun best doen of slapen ze juist slecht, ómdat ze zo hun best doen? Want terwijl een goede slaper niets doet om beter te slapen, doet een slechte slaper van alles!
Slaapmeditaties zijn een belangrijk onderdeel van de slaapcursus. Lees verder (→)
Hoewel slaapmeditaties niet moeilijk zijn, is enige kennis van de grondbeginselen wel belangrijk. Je kunt ze in één dag leren. Naast deze basiskennis over de slaapmeditatie (wanneer oefen je, hoelang oefen je en vooral: waarom oefen je) is inzicht in slaap belangrijk. Deelname aan de ééndaagse slaapcursus is daarom raadzaam. Na de cursus kun je thuis direct aan de slag met behulp van de luisterboeken (→).
Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaapmeditatie leraar Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)