Selecteer een pagina

Slaapmeditatie in de Media

Slaap en meditatie in de media

Wat komen we zoal tegen over slaapmeditatie in de literatuur, de Media en op YouTube? Bekijk het in deze rubriek. 

Slaapmeditatie. Flaming June 1895. Frederic Leighton.

Slaapmeditatie in de Media. Flaming June 1895. Frederic Leighton.

Slaapmeditatie in de Media

YouTube. Slaapmeditatie

De Slaapmeditatie ‘Zo val je heerlijk in slaap’ van Michael Pilarczyk kun je vinden op Youtube via onderstaande link. 

Slaapmeditatie in de Media

Luisterboek. Slaapmeditatie 

Deze slaapmeditatie van Suzan van der Goes duurt 15 minuten en is o.a. te bestellen via Bol.com. Meer weten over Suzanne van der Goes? Kijk op Centrum voor Mindfulness.

Slaapmeditatie in de Media

Artikel. Slaapdeskundige Ingrid Verbeek: ‘Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte’

NRC schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe komt aan het woord. In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.” We bellen met slaapdeskundigen Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie en slaapdeskundige  Ingrid Verbeek.

Waar is het op gebaseerd?

Ingrid Verbeek baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie of andere ontspanningsoefeningen herstel en rust kunnen vinden.”

Veronderstelde voordelen van meditatie

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de veronderstelde voordelen van meditatie, maar dat het je slaapbehoefte zou verminderen is daarin niet duidelijk aangetoond. In 2010 is dit specifiek onderzocht aan de universiteit van Kentucky.

Bron. Dit artikel is op 5 april 2016 geschreven door Diederik Huffels en gepubliceerd in het NRC. Wil je het hele interview lezen? Klik dan op deze link.

Slaapmeditatie in de Media

Artikel. Geleide Slaap meditatie – misschien de oplossing voor je slaapproblemen

Duimen draaiend naar je plafond staren? Woelen, piekeren en weer de zovéélste nacht wakker liggen? Deze – wetenschappelijk bewezen – techniek zou zomaar eens jouw redding kunnen zijn: geleide slaap meditatie. Het activeert je parasympatisch zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je lijf én brein relaxt. Hoe dat werkt, lees je de komende 5 minuten hier.

Net als de standaardvorm van meditatie richt het zich op het verleggen van je focus — van je gedachten naar wat er in je lijf gebeurt, bijvoorbeeld je ademhaling. Het grote verschil is echter dat je bij geleide slaap meditatie naar een audiobestand luistert, in plaats van de stilte om je heen.

Een goede slaap meditatie voldoet aan deze twee dingen

1. De Bodyscan

Een bodyscan is een proces waarbij jij je hele lijf ‘afgaat’ om zo waar te nemen wat er in je lichaam gebeurt. Zo begin je vaak bij je kruin en werk je de verschillende lichaamsdelen af, tot aan je tenen.

2. Ruimte om gedachten te observeren

Een bodyscan dus én ruimte om je gedachten te observeren. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je lijf en je stroom aan gedachten kalmeren, waardoor je parasympatisch zenuwstelsel zijn werk kan doen, namelijk: jou in slaap brengen. 

Slaap en meditatie in de media

Slaapmeditatie

Lekker slapen was voor hem de normaalste zaak van de wereld vertelt slaaponderzoeker Rob de Ron. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Door zijn slaapmeditatie slaapt zijn vrouw weer, vertelt hij. In huize de Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap.”

Journaliste en psychologe Hinke Hamer in TROUW.

Slaap en meditatie in de media

Slaapmeditatie

Rob de Ron is gespecialiseerd in verschillende slaapmeditaties, waaronder Yoga Nidra. Daarnaast is hij slaaponderzoeker en oprichter van de eerste Slaapcursus van Nederland. Wil je meer weten over de Slaapcursus? Klik dan op onderstaande link:

Rob de Ron. Slaapmeditatie. Slaap meditatie. Geleide slaapmeditatie. Youtube slaapmeditatie.

Reviews

“De slaapmeditatie doe ik vrijwel iedere dag. Het is goed in te passen omdat het maar een kwartier neemt. Het is gemakkelijk om mijn aandacht bij de oefening te houden en ik merk al snel dat ik me ontspan. Dit kan ik ’s nachts vaak goed terughalen.

Rob de Ron. Slaapmeditatie. Slaap meditatie. Geleide slaapmeditatie. Youtube slaapmeditatie.

Yoga Nidra

Nidra is een Sanskriet woord dat slaap betekent. Het is vermoedelijk de meest bekende slaapmeditatie. Hoewel Yoga Nidra daarom vaak wordt vertaald als ‘slaapyoga’ is het niet hetzelfde. Er zijn verschillen en overeenkomsten. Meer weten over Yoga Nidra? 

Slaap en meditatie in de media

Slaapmeditatie in de Media. Nacht en Slaap 1878. Evelyn De Morgan (1855-1919)

Slaap en meditatie in de media

Slaapmeditatie

Website:

slaapmeditatie.nl

Telefoon:

06-436 433 67

E-mail:

robderon@kpnmail.nl

KVK: 

Amsterdam 34139851

IBAN: 

NL49 TRIO 0254 743951

BTW NR: 

0926.59.688.B.01

Pagina’s

Rob de Ron

Reviews

Slaap meditatie media